Google Pixel 5 5G

Google Pixel 5 5G

Google Pixel 5 5G - "Sokol sztereó"

A 2020-as legerősebb Pixel készülékét a Google inkább a középkategória legfelső szintjére pozicionálja mintsem a csúcskategóriába.

2020. november 22. - ghiottone

Bevezető

2020. szeptember 30-án mutatta be a Google a Pixel termékvonalának új tagjait, a Pixel 5 5G-t és a Pixel 4a 5G-t. A korábbi stratégiával szakítva ebben az évben a Pixel 5 már nem kapott felső kategóriás processzort, arcfelismerést, vagy ebben az árszegmensben már elvárható kijelző alatt elhelyezett ujjlenyomat olvasót, illetve 18 watt feletti gyors töltést, így nem is tekinthető ebből a szempontból csúcskategóriás készüléknek.

A Pixel 5 – úgy, ahogy már korábban megszokhattuk - 3 évig fogja kapni a folyamatos biztonsági frissítéseket és a főverzió frissítéseket. Androidos vonalon még most is „csak” ennyi a maximum, amihez legközelebb az Android One telefonok 2 éves főverzió- és 3 éves biztonsági frissítése, az ehhez hasonló támogatást nyújtó felső kategóriás OnePlus mobilok valamint a Samsung egyes modelljeinél elérhető 3 éves terméktámogatása van (A51-től felfele): link

 


[Pixel 4a 5G és 5 5G sajtó videó]

 

Hogy ez évben miért kaptunk csak egy erős középkategóriás Pixelt? Talán köszönhető ez a múlt évi Pixel 4 és 4XL 2 milliós eladási számainak? Egy új termékstratégiának? – vagyis a továbbiakban inkább az „alacsonyabb” árra, a szoftverre és a felhasználói élményre összpontosítanak, mintsem a minél erősebb processzorra és a felső kategóriás készülékek versenyébe történő jobb pozíció megszerzésére? Vagy egyszerűen a SARS-CoV-2 pandémiás helyzet miatt maradt el az ez évi Snapdragon 865-ös csúcslapka felhasználása? Annyi biztos, hogy a világjárvány miatti megszorításokból kiindulva, a 4a/4a 5G/5 esetében a 2020-as IV. negyedévre mindössze csak 3 milliós eladási számot tűztek ki célul.

 


[Google Pixel 5]

 

 

Doboz, külső

Szokásos Pixel dobozban érkezik a telefon. Tartozékokként ugyanazt a 18 wattos 2.0-ás PD töltőt, USB-C to USB-C típusú adatkábelt, egy normál USB adaptert egy kis adagnyi felhasználói kézikönyvet és egy SIM-tűt kapunk, mint az olcsóbb 4a éa a 4a 5G esetén. 3,5 milliméteres jack adaptert, esetleg egy type-c fülhallgatót sajna nem kapunk a készülékhez.

 

A készülék a 2.0-s Power Delivery szabványú töltést részesíti előnyben. Emellett más töltőkkel is lehet tölteni a telefont. A gyárilag mellékelt töltővel 1 százalékról harminc perc alatt körülbelül 40%-ra tudjuk felölteni a Pixelünket. A 4080 mAh kapacitású akkumulátor teljes felöltéséhez pedig valamivel több, mint 95 perc szükséges. A vezetékes töltés mellett elérhető a Qi szabványú maximum 12W-os vezeték nélküli töltés is, illetve vezeték nélkül max. 5wattal tudjuk tölteni a telefon hátlapjára helyezett egyéb eszközeinket is.

 


[a doboz tartalma]

 

A telefon hátlapja ez évben végre nem üveg, de nem is polikarbonát hanem alumínium. Joggal tehetnénk fel a kérdést, hogy ha alumínium a hátlap akkor mégis hogyan lehetséges a vezeték nélküli töltés? A válasz egyszerű – ott ahol a vezeték nélküli töltést fogadó tekercs van kivágták a hátlapot és a teljes borításra a „bio-resin” elnevezésű plasztikot használták. Maga a hátlap tapintása sem a megszokott „hűvös” alumínium érzettet kelti, hanem inkább az OnePlus telefonok „sandstone” hátlap illetve tokjaihoz áll közelebb. Mindenesetre a 4a-hoz képest azért érezhető, hogy itt minőségibb anyagot kapunk. Az én példányom szerencsére mentes volt a „gap issue” jelenségtől, így összeszerelési minősége kiváló a készüléknek.

 


[Pixel 5 hátlap]

 

A hátlapon bal oldalt fent került elhelyezésre a 2 kameralencse, ami felett egy vaku és mikrofon, alatta pedig egy „Spectral and flicker” szenzor egységből álló kamerasziget. Az utóbbi szenzornak a hasznosságát az alábbi videón láthatjuk: link

Itt is középen hátul helyezték el a fizikai ujjlenyomat olvasót, ami a mostani maszkviselési szabályok miatt jelentősen jobb megoldás, mint a 4. generációs Pixelek arc felismerésén alapuló rendszere. Az ujjlenyomat olvasó elhelyezkedés az átlagos kézméretű embereknek a legjobb pozícióban található itt hátul, jól kitapintható és nem kell nyújtózkodni a mutató ujjunknak sem.

 

A fizikai méreteket tekintve egy – szinte a Pixel 4a-val megegyező - 144,7 x 70.4 x 8 mm-es méretű készüléket kapunk, ami a kameraszigetnél még kb. 1 milliméterrel vastagabb. A készülék súlya 151 gramm, a súlyelosztása jó. Az előlapon egy nem túl vastag káva szegélyezi a 6 colos 1080 x 2340 pixeles, 19,5:9 képarányú 432 ppi-s HDR 10+ OLED kijelzőt. A panel 90 Hz-es képfrissítést is tud. A kijelző manuálisan 475, adaptív módban pedig 699 nit körüli maximális fényerővel rendelkezik. Erős napsütést nem tudtam kifogni, ameddig nálam volt a telefon, de érzetre a 4a-nak erősebb volt a maximális fényereje, mint az 5-ösnek. A GsmArena szintetikus mérései szerint ez kb. 130 nit pluszt jelent a 4a-nál. A betekintési szögek jók. Az előlapra a Corning-féle Gorilla Glass 6 üveglapka került.

 


[Pixel 5 Aktív Kijelző]

 

Az előlapon a bal felső sarokban található 1 szolid kameralyuk, ami felett középen helyezkedik el a beszélgetésekhez használható hangszóró – ezt azonban nem láthatjuk mivel a kijelző alá került. Ennek a technológiának sajna megvan a hátránya is, hiszen habár sztereó hangzásra képes a készülék a végeredmény olyan mintha „Sokol sztereó” rádiónk lenne (tudom mono volt, de ha 2 volt belőle akkor már szinte sztereót kaptunk :D ). Egy kicsit dobozhangot eredményez sajnos ez a megoldás + a teszt írásakor a novemberi frissítésben van egy bug – így az értesítési hangok full hangerőn szólnak. Reméljük a decemberi patch ezt rendbe rakja. sphe kollega visszajelzése alapján javítható a hang egy kis finomhangolással: link

A készülék jobb oldalán a hangerő szabályozó gombok és felettük egy – most a Pixelekre korábban jellemző mindenféle színes árnyalatot mellőző – alumínium színű bekapcsoló gomb található. A gombok nyomáspontja megfelelő, nem lötyögnek, a 4a-hoz képest jobb minőségérzetet keltenek.

 


[ujjlenyomat-olvasó]

A készüléken alul, középen található a 3.1-es USB-C csatlakozó, amelyet szimmetrikusan egy mikrofon lyuk, valamint egy hangszórórács fog közre. Összesen három darab mikrofonunk van. A második a kameránál, a harmadik pedig a keret jobb felső részén kapott helyet. 3,5 milliméteres Jack csatlakozót itt sajnos nem kapunk.

 

[eSim videó]

 

A keret bal oldalán alul található a SIM-tálca, amely csak egy nano SIM fogadására alkalmas. Az IP68-as szabványának megfelelő por- és vízállóság adott. A Magyar Szolgáltatók közül a teszt időpontjában egyedül a Telekomnál lehetséges eSim előfizetést igényelni. A Pixel 5 hivatalosan bár nem forgalmazott országunkban, így nem támogatott készülék, de működik vele az eSim.

 

Hardver, szoftver

Ahogy már korábban utaltam rá – a Pixel 5 esetében nem kapunk csúcslapkát, hanem helyette a felső-középkategóriás készülékek között 2020-ban legjobban elterjedt Snapdragon 765G processzor került a készülékbe. Két Kryo 475 Gold és Prime, valamint hat darab Kryo 475 Silver magból állították össze ezt a nyolcmagos processzort, amelyek Cortex-A76 és Cortex-A55 magok. A Gold mag 2,4 GHz-es, a Prime 2,4, a Silver magok pedig 1,8 GHz-es teljesítmény elérésére képesek. A 64 bites, 7 nanométeres csíkszélességen gyártott processzor mellett egy Adreno 620-as GPU található. Eddigi Pixelek közül végre elsőként az 5-ös 8 GB LPDDR4x-es memóriát kapott. A tárhely UFS 2.1 típusú 128GB kapacitású, amiből 15 GB-ot foglal a rendszer, így első indításkor körülbelül 113 GB érhető el.

A teszt kedvéért megnéztem az Asphalt 9, a Mortal Combat valamint a PubG játékokat, hogy mennyire melegszik a processzor, illetve milyen gyorsan tölt be egy 8 GB RAM-os SD855+-os telefonhoz képest. Nem számottevő a lemaradás, de minimálisan lassabb a betöltés. A legmagasabb grafikai beállítások elérhetőek voltak. Az Asphalt 9 esetén nem találkoztam olyan kisebb megakadásokkal, mint a 4a-nál. A hátlap egy kicsit melegedett a játékok alatt a tokban, de a processzor hőmérséklete egyszer sem ment 34 fok fölé.

A telefon teljesítménye érzetre valahol a két éves 845-ös Snapdragon szintjén lehet. Mindennapi használat során nem éreztem megtorpanást, az alkalmazások gyorsan nyílnak meg, a memóriát se üríti ki hamar a készülék a 8 GB miatt. Ami fura volt számomra, hogy a Pixel 4a-hoz képest alig volt érezhető az erősebb processzor a mindennapi használat során. Amikor igazán érezhető volt a nagyobb teljesítmény az inkább a kamera alkalmazásnál a módváltások között, a +2Gb Ram miatti kevesebb visszatöltésnél, illetve a simább játékélménykor. A szintetikus teszteredmények alapján a Pixel 5 viszont alig haladja meg a Snapdragon 730G-s 4a szintjét és egy 6Gb-os Moto G 5G Plushoz képest majdnem 10 százalékkal gyengébb. Szóval aki a számokra izgul annak a Pixel 5 nem lesz jó választás.

 


[teszteredmények]

 

A készülék a „stock” Androidnak (nem AOSP) nevezhető Google felületet kapta. Október közepén, amikor hivatalosan elérhető volt a készülék – referencia modell státusznak megfelelően - Android 11-gyel érkezett októberi biztonsági csomaggal. Ahogy korábban is említettem, 3 évig lesz támogatva a készülék.

Az alapprogramok mellett csak a Biztonság és a Hangfelvevő alkalmazások voltak pluszba integrálva, illetve a gyári zene alkalmazás már itt is a „remek” YouTube Music. Alap az Android gyári gesztus alapú navigációja mellett még elérhető a rég megszokott 3 gombos navigáció is.

 

Kamera, multimédia

A fő szenzor a Pixel 3 óta használt 12.2 megapixel felbontású Sony IMX363-as egység f/1.7 apertúrával, 1/2.55" méretben 1,4 µm pixelmérettel, dual pixel technológiájú autófókusszal és optikai képstabilizátorral. Mellett van egy „ultraszéles” 16 megapixeles Sony IMX481 típusú f/2.2 1,0 µm kameraszenzor. Elvileg itt csak azért választották a 107 fokos látószöget mivel így a lencsetorzítást minimális mértékűre korlátozható. Az előlapon 1 kameralyuk van. A lencse egy 8 megapixeles fix fókuszú 24mm, 1/4.0", 1.12µm f/2.0-ás szenzor.

 


[kamera beállítások]

 

Alább látható pár kép. Szokásos, jó minőségű végeredményt kapunk a főkamerával készült képek esetén. A 16 megapixeles széles látószögű lencse képei se rosszak, de nem teljesen az a minőség, mint az elsődleges szenzor esetén. A színek közel állnak a valósághoz, jó a fehéregyensúly, nem túl erős az élesítés. Már itt sem találhatjuk meg a Pixel Visual Core-t. Az SD765G a plusz „neural core” híján, a CPU és a GPU segítségével oldja meg a HDR+ képfeldolgozást.

 


[Képek]

Széles látószögű képek:

 

2xeres zoom:

 

Normál – Ultraszéles - 7x Zoom:

+ pár kép: link

 

[1080p 60fps videó]

[4K 30fps videó]

[4K 60fps videó]

[Lillafüredi vízesés - 4K 60fps videó]

 

A fotók, videók készítésekor nem tapasztaltam melegedést vagy belassulást. A kamera gyorsan váltott a módok között és videók esetén a 4K 60 fps módon kívül, ahol csak a főlencse és a 2xeres digitális nagyítás érhető el mindenhol elérhető a széles látószögű lencse is. A készülék nem kapott FM rádiót. Az alap zene lejátszó a YouTube Music. A Google Fotók az alapértelmezett kép- és video megjelenítő alkalmazás, ahol az app első indításkor felhívja kedvesen a figyelmünket, hogy ne aggódjunk, hiszen 2021. június 1. után a Pixelünkkel készített képek esetén továbbra is elérhető marad az ingyenes „jó minőségű” képek, videók mentésének lehetősége. A korábbi Pixelek - kivéve az „a” modellek – esetén még az eredeti minőség volt elérhető.

 

Adatkommunikáció:

Ahogy a neve is sugallja a Pixel 5 5g támogatást is kapott, egy integrált x52-es Snapdragon 5G-s modemnek köszönhetően. LTE Cat.18/13, letöltés 1200 Mbps, feltöltés 150 Mbps. 5G NR Sub-6 + mmWave esetén ez maximum 3700 Mbps-os letöltési és 1600 Mbps-os feltöltési sebességet jelenthet. A készülék támogatja az e-SIM-et és a fizikai nano-SIM-et, tehát dual simes, ha a szolgáltatónk is támogatja az eSimet és van ilyen előfizetésünk. eSim esetén a térerő beltéren picit gyengébb lehet, de nem vészes a különbség. Telefonálási hangminőség szokatlan. A másik oldalon érthetően és jól hallanak, de a kijelző alatti felső hangszóró doboz hangzásával kicsit megnehezíti a vonal másik végén található beszélgetőpartnerünk érthetőségét. Itt inkább maradtak volna a hagyományos megoldásnál. Három mikrofon található a készülékben, aktív zajszűrés van. Az antenna jelerőssége jó.

 


[GPS és szenzorok]

 

A Bluetooth® 5.0, valamint A2DP, LE protokoll van. A Qualcomm® aptX, AptX HD, LDAC, AAC szabványok elérhetőek. Wi-Fi 6 nincs még, hanem helyett Wi-Fi 5, 802.11a / b / g / n / ac, Wifi Direct, DLNA, hotspot, Chromecast támogatással rendelkezik. A pozicionáláskor GPS, A-GPS, GLONASS, Galileo, QZSS és BeiDou támogatást kapunk. Viszonylag gyors és pontos a helymeghatározás. A C típusú USB csatlakozó 3.1-es, OTG, NFC, gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű és barométer van, infra nincs.

 

Akkumulátor:

A készülékben egy 4080 mAh teljesítményű akkumulátor van. Az első merítési ciklusban 6 óra 47 perc kijelző időt hozott az aksi, ez 30 perccel több, mint a 4a-é volt illetve 6 órával több készenlétet is jelent. Ebben a használatban volt antutu, geekbench, 3dmark tesztek, jó fél óra fotózás, 1-2 apró videó, 1 óra Waze, 1óra 42 perc youtube vanced, 1 óra Opera, összesen fél óra játék, BT az óra miatt folyamatosan bekapcsolva, 4g adatkapcsolat végig aktív és olyan 10 perc hívás. Ez nem egy átlagos felhasználás, de szerintem a 1,5-2 nap simán összejöhet ekkora aksival és auto 90 Hz képfrissítés mellett.

 


[akkumulátor statisztika]

 

Összegzés:

Nem egyszerű elhelyezni a Pixel 5-öst, de azzal tisztába kell lennünk, hogy nem a felsőkategóriás készülékekkel akar versenyezni, viszont árban inkább a azokhoz közelít, mint a középkategóriás telefonokhoz. A Snapdragon 765G-hez tényleg soknak tűnik a körülbelül 230 ezer forintos ár. Azt azonban ne felejtsük el, hogy 3 évig biztosított a szoftveres támogatás, a készülék vízálló, van vezeték nélküli töltés, kamerában még most is felső kategóriás teljesítményt kapunk és a méret is kompaktnak mondható.

A telefon 2 verzióban érhető el. A fekete szín mellett van egy halvány zöld („Sorta Sage”) verzió is. A Ram és a tárhely viszont mindkét esetben 8 és 128 GB. Hivatalosan 629 eurós áron vásárolhatóak meg Európában a Pixel 5-ös készülékek. Ettől már csak 1 Snapdragon 765G-s telefon drágább – az LG WIng. A Samsung Galaxy S20FE és az OnePlus 8T mellé tudnám elhelyezni a telefont, de ha a processzort nézem akkor gyengébb a Pixel. A OnePlusnak kell egy gcam port és már tudja hozni a Pixel szintet Samsung kamerája pedig már 1-2 helyen jobb eredményeket is képes produkálni mint az öregecske IMX363. Jövő évben azonban ideje lenne előrébb lépni a Pixelek kamerahardverében is mert a szoftverből már sajnos nem fognak tudni többet kihozni.

A magam részéről a Pixel 5

A bejegyzés trackback címe:

https://googlepixel5.blog.hu/api/trackback/id/tr9716294326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása